Fill bellies. Not bins! 10 top tips tegen food waste

aubergine1Tot een paar maanden geleden was ik er één… een nietsvermoedende supermarktganger. Fantaserend over wat ik zou gaan eten en hoe mooi het er uit moest zien, wandelde ik vol (onbewuste) verwachting de Appie in. Pompoen zou het worden. Watertandend liep ik vastberaden naar waar ‘mijn pompoen’ schitterend en stralend op mij zou liggen te wachten… Maar wat was dat?!! Paniekerig keek ik om me heen en bestormde de eerste de beste vakkenvuller: “Waaaar is de pompoen?!”. “Biologische of gewone pompoen mevrouw?”. Dat is zo’n valse streek: je verwachting hoog houden om vervolgens te melden dat er niet 1 pompoen meer is! Stampvoetend op de aubergine af dan maar. Zoals het hoort, lagen die daar allemaal even groot en blakend en glanzend te zijn. Ik koos de mooiste uit. Dan nog wat tomaatjes. De doosjes naarstig van elkaar af schuivend zocht ik de meest ronde, rode, glanzende, modelexemplaren. Zo. Nu nog wat onbevlekte salieblaadjes achter uit t schap. Want, hey, die zijn het langste houdbaar…

Deze dagelijkse schoonheidsverkiezing hield ik steevast… vóór ik me besefte wat mijn eisen van looks en constante beschikbaarheid veroorzaakt…; 100.000 vuilniswagens vol goed voedsel per jaar, dat na een enorme wereldreis, zonder pardon de vuilnisbelt op wordt ‘gekozen’! En dan heb ik het alleen nog maar over Nederland! Per persoon verspillen we 50 kg goed eten per jaar. Als je naast de consument ook de verspilling in de overige schakels meerekent, zoals horeca en supermarkten, dan kan je er bijna het dubbele van maken. 4,6 miljard euro in totaal in Nederland, gooien we weg… En dan zijn alle kosten en uitstoot om dat alles te produceren nog niet eens meegerekend…

Wauw. Rewind. Het argument ‘daar kan ík toch niks aan doen’ gaat dus duidelijk niet op. Helaas? Na me wat verder te verdiepen (met o.a. deze aanrader van Food Waste Hero Tristan Stuart link: http://www.ted.com/talks/tristram_stuart_the_global_food_waste_scandal.html ), ging het me dagen. Eten is om op te eten. En met z’n allen kúnnen we dit probleem aanpakken. Met z’n allen kunnen we zorgen dat minder eten wordt weggegooid én dat we zelf minder eten weggooien! Dat helpt de wereld en is ook nog ’s lekker voordelig (want we blijven Hollanders natuurlijk). Hoe? Zie hier de top 10 tips (ja: er zijn er meer!):

  1. Do not judge: Degene die ‘krom’ kan proeven moet nog worden ontdekt. Wees eens wat minder kritisch bij je keuze. Laat juist de appels met een ruw plekje, kromme komkommers, gekke aubergines of verpakkingen met een deukje niet liggen. Echt: ze smaken hetzelfde! Link: http://kromkommer.wordpress.com/
  2. Vergeet de T niet in THT. THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Veel producten zijn na die datum nog maanden of zelfs jaren goed. Voor meer info kijk op http://www.milieucentraal.nl/thema’s/thema-1/milieubewust-eten/slim-bewaren/
  3. Think straight: Koop je iets om dezelfde dag op te eten? Graai dan niet achter in het schap, maar neem juist het product met die kortingssticker of die tegen de THT aanzit.
  4. Wees creatief! Heb je nog een aantal dingen die op moeten? Kijk of je er iets lekkers mee kan maken, bijvoorbeeld met de receptenshaker (link: http://www.iphoneclub.nl/176542/recepten-shaker-in-een-handomdraai-een-recept-op-je-iphone/ )
  5. Wie wat bewaart… Eten bewaren? Let op hoe je dat doet. Doe je voordeel met bijvoorbeeld deze bewaarwijzer (link: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/minder-verspillen/over-verspilling/bewaarwijzer.aspx )
  6. Grootmoeders trots. Wist je dat je restje rijst de belofte draagt van DE lekkerste rijstepap?! Dat je van oud brood van alles kan maken (link: http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/21532-recepten-met-oud-brood.html ) en dat er boeken vol kliekjesrecepten zijn? (link: http://www.bol.com/nl/p/het-grote-kliekjesboek/1001004005535666/ )
  7. Make up your mind: Koop alleen wat je nodig hebt, wat je gaat maken en eten.
  8. Plan je week óf loop vaker de supermarkt in: Koop dus geen weekvoorraad als je misschien wel 3 keer buiten de deur gaat eten
  9. Kook alleen wat je nodig hebt: rijst en pasta zijn twee van de meest weggegooide producten: meet de hoeveelheid af voor je het in de pan doet.
  10. Fill bellies, not bins! Kom 29 juni naar het museumplein voor het DAMN Food Waste Event waar we 5000 mensen een gratis lunch aanbieden… natuurlijk van producten die de supermarkt niet gehaald zouden hebben vanwege hun looks. Daarover in een volgende post meer!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s