Gastblogger en receptenkoningin Anna Bakker komt ieder maand met lekkere recepten voor Chickpea. Interesse om ook ‘receptengastblogger’ te worden? Mail ons!
Linzencurry met bloemkool met home-made naan en komkommer/munt raïta
Curry’s, heerlijk! Ik ben er dol op! Je hebt ze natuurlijk in allerlei soorten, maten, geuren en kleuren. Je kunt de ene niet met de andere vergelijken en de kruiden/ingrediënten zorgen ervoor dat de curry elke keer weer anders smaakt. Ik ‘stoei’ zelf altijd met de ingrediënten van het seizoen en de kruiden die ik in huis heb. Dat maakt het dat wannee ik zin heb in een curry, ik altijd wel met de verse ingrediënten die ik in huis heb een curry kan maken. Een curry is daarom ook een goede manier om de restjes groente niet te verspillen, maar in een curry te verwerken. En dat zorgt soms voor verrassende (of juist niet;)) smaken. Vaak zijn mijn curry ’s enigszins afgeleid van een curry die ik eerder heb gemaakt of heb gelezen in een kookboek of tijdschrift. Zo ook deze curry, die ik ook maakte voor een etentje met 6 vriendinnen, die vlees/vis nog als uitgangspunt nemen van hun maaltijd. Ik wilde ze graag laten zien én proeven dat dat ook anders kan!
Naast deze linzencurry heb ik een frisse komkommer/munt raita gemaakt met daarbij zelfgebakken naanbrood. Natuurlijk kun je deze curry ook heerlijk met bijvoorbeeld rijst of kant en klaar naanbrood eten, maar probeer ook zeker een keer zelfgebakken naanbrood uit, want je zult versteld staan hoe gemakkelijk en lekker dat is. Je kunt dan mooi beginnen met het deeg te maken, want het moet wel even een uurtje rijzen.
Linzencurry met bloemkool (voor 2 pers.)
- 1 kleine bloemkool
- 60 gram (diepvries) doperwtjes
- 50 gram gedroogde rode linzen
- 200 ml (100%) kokosmelk (toko)
- 150 ml groentebouillon
- 1 ui in ringen
- ½ cm fijngehakte verse gember
- 1 teen geperste of fijngehakte knoflook
- ½ fijngehakte rode peper (zonder de zaadjes)
- 1 el kerrie
- verse grof gehakte koriander of peterselie
- peper/zout
- Olijfolie
– 1 el olijfolie verwarmen in een hapjespan. De uienringen toevoegen en bakken op laag vuur tot ze glazig zijn. Rode peper, gember en knoflook toevoegen en deze +/- 2 minuten meebakken. Vervolgens de kerrie toevoegen en ook 2 minuten meebakken tot deze begint te geuren (pas op! de kerrie niet aan laten branden!).
– De linzen samen met de groentebouillon toevoegen aan het kruidenmengsel. Zachtjes aan de kook brengen en dan met de deksel op de pan 20 minuten laten pruttelen. De linzen wel regelmatig in de gaten houden en wanneer deze droog komen te staan extra bouillon toevoegen. Ondertussen de bloemkool in kleine roosjes snijden.
– De kokosmelk bij de linzen schenken en wanneer het begint te koken de bloemkool toevoegen. De curry 20 minuten op laag vuur laten doorkoken en in de laatste 5 minuten de doperwtjes mee laten koken. Het vuur uitzetten en de koriander of peterselie door de curry roeren. Naar smaak peper en zout toevoegen.
Komkommer/munt raïta
- 3 el (soja)kwark
- Handje verse munt
- ½ geraspte komkommer
- 1 tl komijn
- Peper/zout
De raïta is eigenlijk een kwestie van alle ingrediënten door elkaar mengen. Het geeft een heerlijk frisse smaak bij een curry en je kunt je naanbrood er lekker in dippen. Ook voor de raïta geldt dat je kunt ‘spelen’ met de ingrediënten. Vervang de munt bijvoorbeeld door koriander of voeg wat chillipeper toe als je van wat pittiger houdt.
Naanbrood – 4 stuks
- 1 ½ el olijfolie
- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3,5 gram droge gist
- 1 tl zout
– Meng de olijfolie, bloem, gist in een grote kom. Het water toevoegen aan de droge ingrediënten en zorg er daarbij voor dat het deeg soepel wordt, maar niet te nat. Kneed het goed door elkaar en maak er een bal van. Laat de deegbal een uur rijzen in een met olie ingevette kom.
– Verdeel de deegbal in 4 kleine balletjes en rol deze op een met bloem bestrooide onder grond met een deegroller tot 4 platte (ongeveer 1 cm dikte), ronde plakken. Laat de plakken 5 minuten rusten en bak ze dan in een droge (!) koekenpan tot ze bruin zijn aan beide kanten (in totaal ongeveer 5 minuten). Laat ze een beetje afkoelen, voordat je ze gaat eten.
Tip: je kunt er gemakkelijk een aantal meer maken om in te vriezen of om de volgende dag mee te nemen als lunch naar je werk. Heerlijk!