Dierendag! Ongetwijfeld een dag die voor velen voorbij zal gaan als ‘any other Friday’. Want zichtbaar is het niet. De schappen van de supermarkten puilen niet uit met pepernoten, zoals met Sinterklaas. En niet iedere etalage in het land is versierd met harten en rood gekleurde frutsels, zoals met Valentijnsdag. En zelfs de marketinggrootheid Albert Heijn heeft geen extra hondekoekjes in de bonus of speciale chocolaatjes in de vorm van diertjes in de bakken in de gangpaden.
Gek eigenlijk als je bedenkt dat Nederland volgens de laatste tellingen 31 miljoen huisdieren huisvest! Daar moet even bij gezegd worden dat in die telling ook onze vissen mee zijn genomen (ook die in vijver in de tuin ja!) en dat zijn er 18 miljoen. Deze buiten beschouwing gelaten (gewoon even geredeneerd vanuit affectie- en aaibaarheidsgehalte), dan zijn het er nog steeds 13 miljoen… Dáár zou toch aan te verdienen moeten zijn?
Maar er is niet veel research nodig om te begrijpen waarom we in onze etalges dieren maar niet té veel aandacht geven. Waarom we de diervormige chocolaatjes beperken tot haasjes met Pasen. Waarom er niet wild wordt geadverteerd voor de liefde voor dieren en het beetje extra aandacht dat zij wel verdienen. Want waar wél aan wordt verdiend, zijn de 1 miljoen dieren die per dag geslacht worden. Iedere dag. In nog geen twee weken… zit je aan die luttele 13 miljoen huisdieren in Nederland.
Op wikipedia wordt dierendag beschreven als ‘een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan dieren’. Nee, dierendag is leuk voor de onbezorgde liefhebber, de naïeve dierenvriend… aldus de commerciële grootmachten. Een gemiste kans als je het mij vraagt. De toekomst is ‘minder dieren eten’. Door noodzaak en door de veranderende verhouding die mensen krijgen met natuur en dier. En dat geldt ook voor de mensen zónder huisdieren. Een slimme marketeer zou daarop inspelen. Langetermijn denken en dierendag gebruiken als haakje om de vele verschillende alternatieven die er zijn onder de aandacht te brengen. Of door de meerwaarde van biologisch voor het dierenwelzijn te laten zien.
Dierendag mag best wat beter gepositioneerd worden. Huisdier of niet. Een mooi alternatief voor een extra wortel aan je konijn geven, is namelijk om op je werk Eet-geen-dierendag te initieren.. óf om een bezoekje te brengen aan de Vegetarische Slager die, heel toepasselijk, op dierendag zijn vestiging opent in Amsterdam! Ik weet wel wat ik ga doen op Dierendag: mijn collega’s met de lunch trakteren op heerlijke saucijzenbroodjes… van de Vegetarische Slager!