leesVOER voor de zomer: 10 x de beste boeken met foody facts & fabels

boeken stapel

Het is volop zomer! Fietsend door Amsterdam zie ik geen stukje groen meer zonder kleedjes met zonnende, genietende mensen erop. Heerlijk. Als het kwik boven de 23 komt, is binnen buiten in Amsterdam. Dat betekent: picknickmand vullen, boek in je tas en niet meer van je kleedje komen tot de zon onder is (en je boek uit is). What to read? Ik heb een lijstje gemaakt van een paar must-reads deze zomer, over food; verhalen, facts en fabels. Ik heb ze nog niet allemaal uit. Maar de vele reviews van deze best-sellers beloven: Deze wil je niet missen!

1.       Een pleidooi voor echt koken (auteur: Michael Pollan)

Michael Pollan is een echte food writer, o.a. voor de NewYork Times. Onlangs won hij de James Beard Award for Food Writing. Een pleidooi voor echt koken is één van zijn pennenwonders. Met dit boek voert hij een pleidooi voor zelf koken. Hij laat zien dat koken ons als mens plaatst tussen natuur en cultuur. Hoe het beiden werelden transformeert, dankzij de kracht en rol van de vier elementen: lucht, vuur, water en aarde. Terwijl hij de lezer meeneemt in zijn zoektocht naar de rol van koken, komt hij langzaam tot de conclusie dat koken het allerbelangrijkst is in het verbeteren van onze gezondheid: geestelijk én fysiek. Voor jezelf én je gezin. Zelfs de echte niet-kookliefhebbers krijgt hij de keuken in met zijn mooie redenering en beschrijving van de schoonheid en eenvoud van het bereiden van je eigen voedsel.

2.       Voedselzandloper (auteur: Kris Verburgh)

Dit is geen dieetboek! Ook geen kookboek. Of een wetenschappelijk pleidooi. Of een verhaal. Het is een mix van dit alles en zal iedereen, dieetgevoelig of niet, anders doen eten. Het leert je dingen over eten, die je nooit geweten had. Het laat zien hoe eten ons lijf beïnvloedt. Hoe het ons jong houdt of juist sneller doet verouderen. Kris Verburgh heeft wetenschappelijke artikelen over eten scherp onder de loep genomen om daar zijn eigen conclusies uit te trekken. Hij gaat in op ons voedsel tot op moleculair niveau en weet op wonderbaarlijk eenvoudige wijze duidelijk te maken waarom bepaalde voedingstoffen doen wat ze doen. En daarmee laat hij zien wat je beter wel en niet kan eten. Lees het en je zal opeens heel anders kijken naar wat je normaal gedachteloos in je mond stopt…

3.       Waste (auteur: Tristam Stuart)

Food Waste Hero Tristam Stuart legt met dit boek het wereldwijde schandaal van voedselverspilling bloot. Zijn verbazing over dit issue begint in een varkensstal toen hij zijn varkens eten gaf. De verschillende schakels in productie, verwerking en gebruik van ons voedsel loopt hij na. Hij laat zien welke rol supermarkten, producenten en consumenten spelen. Zo vlooit hij stukje bij beetje uit, waar en waarom voedselverspilling zo groot en zo gewoon is geworden. En natuurlijk laat hij zien hoe het ook kan. Hoe het anders kan. Met handige tips tegen foodwaste.

4.       The Urban Food Revolution: Changing the Way We Feed Cities by Peter Ladner

Stadslandbouw! In Nederland is het in de grote steden een hype. Dit boek benadrukt onze afhankelijkheid van de uit de kluiten gegroeide voedselsystemen die ten koste gaan van de aarde en onze gezondheid. We zijn afhankelijk van de paar reuze spelers die de hele markt in handen hebben. Peter Ladner laat zien hoe we het heft in eigen hand kunnen nemen en onszelf kunnen verzekeren van voedsel. Voedsel van dichtbij± duurzaam en gezond!

5.       Hamburgers in het paradijs (auteur: Louise O. Fresco)

Okay. Ik moet toegeven: deze neemt nogal wat ruimte in beslag in je tas. Maar het is het waard! Van Adam en Eva tot nu: Louise Fresco laat zien hoe we van overvloed, naar schaarste, naar overvloed van voedsel zijn gegaan. En die overvloed is nog maar zo’n recent verschijnsel, dat we nog niet weten hoe we hier mee om moeten gaan. We eten ons te dik en onze planeet kapot. Ze neemt de lezer mee in de geschiedenis en de toekomst en schrijft helder en boeiend over onderwerpen van gentechnologie en megastallen tot het eerste brood en de donkere kant van slow food. Iedereen die meer wil weten over de economische, culturele en sociale context van ons eten, zal smullen van dit boek.

6.       Behind the Kitchen Door (auteur: Saru Jayaraman)

Fair Trade. Misschien denk je meteen aan chocolade. Of aan bananen. Maar de misstanden, die in die sectoren zo goed worden aangepakt, spelen in de gehele voedselindustrie. Via interviews en eigen ervaringen geeft Saru Jayaraman letterlijk een kijkje in de keuken. Dit boek laat de wereld van lage lonen en oneerlijke arbeidsomstandigheden van medewerkers in de voedselindustrie zien.

7.       Dieren eten (Jonathan Safran Foer)

Jonathan Safran Foer gaat undercover, op zoek naar de atwoorden op zijn vragen rond ons eetgedrag. Toen hij vader werd, kon hij niet langer de vraag ‘waarom eten wij dieren’ onbeantwoord laten. Hij onderzoekt de verhalen die we onszelf vertellen om te rechtvaardigen wat we eten. En zoekt naar de verhalen die ons verteld zouden moeten worden. Het boek is een mix van literatuur, filosofie, wetenschap en journalistiek. En het antwoord op de vraag? ….

8.       Het alfabet van de zee

Zelf noemt Onderwaterfotograaf en oprichter van Sea First Foundation, Dos Winkel, het een boek voor kinderen van 0 tot 100. En dat is het ook. Aan de hand van het alfabet doet het boek je verwonderen en verbazen over de schoonheid van de oceaan. En het laat de grote issues zien die het onderwaterleven bedreigen. Het boek staat vol prachtige illustraties en foto’s die hij tijdens zijn eigen duiken heeft genomen. Het is de manier om op een leuke manier meer te weten te komen over het belang van onze oceanen en alles wat erin leeft.

9.       Eat Vegan Before 6:00 to Lose Weight and Restore Your Health . . . for Good (auteur: Mark Bittman)

Mark Bittman. Ik ken hem van zijn TedX talk en speech tijdens het Food Film Festival. Met zijn redenering maakt hij van flexitariërs ware helden. Hij voert geen pleidooi voor een vegetarische wereld of vleesloze weken. In zijn laagdrempelige benadering laat hij alle voordelen aan het licht komen van gewoon te minderen in je dagelijks vleesgebruik. Het milieu, je gezondheid, de economie; elke omnivoor kan eraan bijdragen met zijn vork. Zonder iets te hoeven missen. Een leuk boek voor de bewuste omnivoor!

10.   Bet the Farm: How Food Stopped Being Food (auteur: Frederick Kaufman)

Er is genoeg voedsel op aarde om onze wereldbevolking maal twee van te voeden. Toch is zeker 1 van de huidige 7,2 miljard mensen ondervoed. Ons huidige voedselsysteem heeft heel wat vreemde randjes. Hoe dat is gekomen en hoe het in stand gehouden wordt ten behoeve van financiele en economische belangen, brengt Kaufman aan het licht. Ik heb ‘m zelf nog niet gelezen! Het is mij zo vaak aangeraden dat deze al op mijn stapeltje ligt te wachten. Voor diegene die nog meer over de aspecten rond dit systeem willen weten is ook Foodopoly: The Battle Over the Future of Food and Farming in America (auteur: Wenonah Hauter) een aanrader.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s