Kromkommertijd

Om maar meteen met de kromheid in huis te vallen…Wereldwijd verspillen we een derde van de gehele productie van voedsel; 1,3 miljard ton (Wereldvoedselorganisatie FAO); Wij Nederlandse consumenten, gooien ieder voor 2 tot 2,4 miljard euro aan eten weg. Ieder jaar!; En in al die schakels voordat het op ons bordje belandt, wordt 2 miljard verspild (Universiteit Wageningen). Dure business…

Of die verspilling niet te voorkomen is? Oordeel zelf: De voortdurende prijzenslag van supermarkten met gekke prijsstunts, zorgt dat de consument vaak meer koopt dan ze op kan maken. De steeds groeiende portiegrootte zorgt dat we meer op ons bord krijgen dan we op kunnen. En dan nog iets… Wist je dat er ook in de voedselbranche beauty contests zijn? Één verschil: de verliezers worden weggegooid.

Te dik? Te krom? Te recht? Te bobbelig? Of niet de goeie kleur? Hup, de vuilcontainer in. Zo’n 5% tot 10% van het voedsel wordt verspild door de veel te strenge eisen aan het uiterlijk van het groente en fruit. De EU-regels zijn in 2009 al versoepeld. Zijn de Nederlandse supermarkten bang dat wij een kromme komkommer niet lekker vinden?

Niet zo lang geleden vatte een goeie vriendin van me het idee om de ‘gekke groenten’ te redden. Kromkommer was geboren! Telers, logistiek, consument: Kromkommer verbindt de schakels en brengt de kromheid rechtstreeks naar de consument. Zodat zij zelf kunnen proeven hoe heerlijk krom kan smaken.

Wil je ook het unieke kromkommer groentepakket ontvangen? Of wil je jouw expertise inbrengen? Ga naar http://kromkommer.wordpress.com/ en join the Krommunity!

En als geïnspireerde flexikok, denk ik na over een geweldig passend recept, voor dit geweldige initiatief…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s